Mean Green hi output alternator fuse source - Page 2 - Toyota Tacoma Forum
User Tag List

Reply
 
Thread Tools Display Modes
#11 (permalink) Old 11-05-2012, 12:37 PM
Enthusiast
 
LTtaco's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Fayetteville, AR
Posts: 186
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Re: Mean Green hi output alternator fuse source

The red wire in the middle was the 'dead' wire. For grins I also tightened the lower alternator mount bolt like crazy and it seems to have worked, so I guess the ground is through the brackets etc. The truck is charging now and not showing any battery light. I'm still going to run a piece of 0-gauge from the alternator to the frame just to insure I have a good consistent ground.
Thank you for your help.
LTtaco is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#12 (permalink) Old 11-08-2012, 10:01 PM
Enthusiast
 
LTtaco's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Fayetteville, AR
Posts: 186
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Re: Mean Green hi output alternator fuse source

Ok, back to the drawing board.
I believe I was still not getting a good consistent ground after tightening the lower bracket bolt, the battery indicator light was staying off all the time, and it would be fine when first starting up for a few minutes, then I would start having high idle problems a few minutes down the road. I went ahead and ran a 0-gauge ground wire from the alternator lower bracket bolt straight up to the negative battery terminal to make sure is was getting sufficient ground. Now its not charging at all, and the battery light is constantly on. The only other thing I can think of it being would be the voltage regulator, but this is a brand new Mean Green hi output alternator....
Any idea or input would be greatly appreciated.
Thanks
P.S. Previously the high idle issue was due to the IAC getting low voltage.

Last edited by LTtaco; 11-08-2012 at 10:04 PM.
LTtaco is offline  
#13 (permalink) Old 11-08-2012, 10:25 PM
Mambeau / Admin
 
Enola Gaia's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Off the map
Posts: 45,373
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 48 Post(s)
Re: Mean Green hi output alternator fuse source

It might be worthwhile to get the new alternator tested. There's always the chance it's a 'bum' unit.

"If i saw a old dude with what appeared to be a cat over his mouth driving faster than me I'd stop driving fast." - Firdaddy
Line-X, ARE, Recaro, Team Voodoo, Husky, Lund, Optima, OMP, Aesthetic Finishers Inc.,Michelin
Enola Gaia is offline  
#14 (permalink) Old 11-12-2012, 06:42 PM
Enthusiast
 
LTtaco's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Fayetteville, AR
Posts: 186
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Re: Mean Green hi output alternator fuse source

Quote:
Originally Posted by Enola Gaia View Post
It might be worthwhile to get the new alternator tested. There's always the chance it's a 'bum' unit.
So I pulled the new MG "high output" alternator off and took it to a local specialist. He tested it and found the unit to only be good for 125amps and suffering from bad voltage drop at that level too. So we'll see how customer service handles this tomorrow. I'll keep everyone updated. Also, he said its just a Denso unit they are selling, he also showed me a 160amp unit he had which had way more copper coiling in it that my MG.
LTtaco is offline  
#15 (permalink) Old 11-19-2012, 09:50 PM
Enthusiast
 
LTtaco's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Fayetteville, AR
Posts: 186
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Re: Mean Green hi output alternator fuse source

Quote:
Originally Posted by Enola Gaia View Post
It might be worthwhile to get the new alternator tested. There's always the chance it's a 'bum' unit.
Ok, I got another OEM unit to bolt on the rig temporarily while the bunk MG unit is sent off. I stuck the OEM unit(which I had tested, it was good) on the truck and got everything hooked up, started the truck and the battery light was off and stayed off. So I took it for a quick spin and after it came up to temperature, it started with the high idle business again(low voltage symptom causing idle air control problems), so with the engine idling at 900-1000 rpm and the head lights on I took a reading at the battery posts with the multi-meter and it was only seeing 11.8 volts, lights off 11.9, and after key off was showing 12.1, so this tells me it isn't charging for whatever reason. I can't figure out what it might be. Something has to be burned up or broken. Any ideas? I know it has multiple good grounds. The only thing I can figure is the three wire plug.
LTtaco is offline  
#16 (permalink) Old 11-19-2012, 10:12 PM
Mambeau / Admin
 
Enola Gaia's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Off the map
Posts: 45,373
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 48 Post(s)
Re: Mean Green hi output alternator fuse source

I'm starting to wonder if you've got a parasitic power drainage somewhere ...

"If i saw a old dude with what appeared to be a cat over his mouth driving faster than me I'd stop driving fast." - Firdaddy
Line-X, ARE, Recaro, Team Voodoo, Husky, Lund, Optima, OMP, Aesthetic Finishers Inc.,Michelin
Enola Gaia is offline  
#17 (permalink) Old 11-19-2012, 10:15 PM
Enthusiast
 
LTtaco's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Fayetteville, AR
Posts: 186
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Re: Mean Green hi output alternator fuse source

I'm gonna check the "cube style" fuses tomorrow and see if either of those might be the culprit.
LTtaco is offline  
#18 (permalink) Old 11-19-2012, 11:39 PM
Enthusiast
 
LTtaco's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Fayetteville, AR
Posts: 186
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Re: Mean Green hi output alternator fuse source

Quote:
Originally Posted by Enola Gaia View Post
I'm starting to wonder if you've got a parasitic power drainage somewhere ...
Enola, it wouldn't surprise me a bit. There's so much chaos going on with all the electrical additions. I'm just gonna have to take it to someone who knows what they are doing.
I'm gonna check those two fuses first, but they're probably fine.

I really appreciate your info.
LTtaco is offline  
#19 (permalink) Old 11-23-2012, 04:03 PM
Enthusiast
 
LTtaco's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Fayetteville, AR
Posts: 186
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Re: Mean Green hi output alternator fuse source

All the fuses were good.... I pulled the harness from the fuse block to the alternator/starter and found a broken wire.
LTtaco is offline  
#20 (permalink) Old 11-24-2012, 01:57 AM
cold eh
 
flatboy's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Edmonton, Alberta, CANADA!
Posts: 3,801
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Re: Mean Green hi output alternator fuse source

Electrical just baffles me, hope that broken wire is it.

BOOST BRIGADE
Friends don't let friends drive stock.
2000 Tacoma @15psi, (13.8@100mph @ 9psi)
2000 4 Runner @7 psi rear mount
flatboy is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Toyota Tacoma Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



  Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HIGH OUTPUT ALTERNATOR frgy28 Interior/Audio/Electronics 3 03-07-2013 08:37 AM
High Output Alternator OffroadTRD Interior/Audio/Electronics 9 12-27-2008 10:00 PM
High Output alternator TRDMoneyPit 1995.5 - 2004 5 04-14-2006 08:21 AM
hi-output alternator 97toytaco Interior/Audio/Electronics 6 11-12-2003 08:59 AM
Taco alternator output tacomaofdeath Interior/Audio/Electronics 9 07-28-2003 11:09 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome