Lean WOT - good at half throttle (Boosted) - Toyota Tacoma Forum
User Tag List

Reply
 
Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 08-11-2012, 07:06 AM
Grand Tacoholic
 
blackedout_taco_stidham's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ray City, GA
Posts: 3,610
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
(Thread Starter)
Lean WOT - good at half throttle (Boosted)

What can cause the engine to lean out when boost increases, assuming that the fuel delivery is functioning perfectly fine, I wanna do everything I can to try and fix it if in case it actually isn't the fuel pump/filter. Before I turned the boost up to 8psi and was just running off the wastegate spring at 5.8psi, it was great, mid to low 12s AFR while at full throttle, not a single issue, then right BEFORE installing the AEM boost/controller gauge it started acting up. Anything will be helpful, thanks in advance like always guys! could a failing stock AFR sensor (bank one sensor one) cause this? i've read a lil bit about putting the MAF in a larger housing/pipe than stock, will that help, or only be a bandaid?

Turbo'd ~8psi
MAF pre-turbo in stock housing
FPR source from first (IIRC) barb on the throttle body pre-throtle plate

like i said all was good before changing anything, then right before ANYTHING was changed, this started happening, before upping the boost a whole ~2psi

one thing i may try tonight is turning the boost back down to just the wastegate spring and see if that helps...i have setting A on the AEM as ~8psi, and setting B as just the wastegate spring pressure, so according to TiAL its 5.8psi...ill report back, but if anyone has any ideas that may be leading to this please shout it, i've got a lil less than 200 miles before my clutch is broken in and i can unleash the beast!

QA1's and BJ Flip up front, Drop leafs and beefed blocks out back, Celica Seats, decent sound system w/some 10's, W58 swap, 3.73 gears w/Detroit True Trac.
blackedout_taco_stidham is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 08-11-2012, 07:48 AM
Tacoholic
 
671taco's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: The Woodlands/671
Posts: 2,187
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Re: Lean WOT - good at half throttle (Boosted)

Quote:
Originally Posted by blackedout_taco_stidham View Post
What can cause the engine to lean out when boost increases, assuming that the fuel delivery is functioning perfectly fine, I wanna do everything I can to try and fix it if in case it actually isn't the fuel pump/filter. Before I turned the boost up to 8psi and was just running off the wastegate spring at 5.8psi, it was great, mid to low 12s AFR while at full throttle, not a single issue, then right BEFORE installing the AEM boost/controller gauge it started acting up. Anything will be helpful, thanks in advance like always guys! could a failing stock AFR sensor (bank one sensor one) cause this? i've read a lil bit about putting the MAF in a larger housing/pipe than stock, will that help, or only be a bandaid?

Turbo'd ~8psi
MAF pre-turbo in stock housing
FPR source from first (IIRC) barb on the throttle body pre-throtle plate

like i said all was good before changing anything, then right before ANYTHING was changed, this started happening, before upping the boost a whole ~2psi

one thing i may try tonight is turning the boost back down to just the wastegate spring and see if that helps...i have setting A on the AEM as ~8psi, and setting B as just the wastegate spring pressure, so according to TiAL its 5.8psi...ill report back, but if anyone has any ideas that may be leading to this please shout it, i've got a lil less than 200 miles before my clutch is broken in and i can unleash the beast!
Try hooking up your FPR source post throttle directly on the intake manifold.


BOOSTED 2RZ @ 434hp 368tq @ 18PSI/ OEF 10-11

Last edited by 671taco; 08-11-2012 at 09:23 AM.
671taco is offline  
#3 (permalink) Old 08-11-2012, 09:41 AM
Grand Tacoholic
 
blackedout_taco_stidham's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ray City, GA
Posts: 3,610
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
(Thread Starter)
Re: Lean WOT - good at half throttle (Boosted)

thats how it was when i first put the turbo on and the idle was very erratic, and bounced up and down and also the AFRs did the same thing (duh) i am going to give it a shot anyways since a lot of stuff has changed since the initial install. But also it does see boost where it is, it just sees nothing at idle/throttle plate closed, whereas if it is post throttle plate it will see vacuum at idle (~17-18) and will pull fuel accordingly...idk, we'll see, im gunna try it out in a lil while and ill report back. thanks for the tip, i hope your right! sometimes its the simple stupid stuff that gets overlooked and causes the biggest headaches...

QA1's and BJ Flip up front, Drop leafs and beefed blocks out back, Celica Seats, decent sound system w/some 10's, W58 swap, 3.73 gears w/Detroit True Trac.
blackedout_taco_stidham is offline  
#4 (permalink) Old 08-11-2012, 11:04 AM
Grand Tacoholic
 
blackedout_taco_stidham's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ray City, GA
Posts: 3,610
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
(Thread Starter)
I just swapped it over to my vacuum block which is sourced post throttle plate and the idle was good and smooth just like normal, so that's good, I haven't driven it yet, but I noticed the exhaust started smoking pretty badly, so I swapped it back and smoke slightly went away, but was still there, once again put it back on the vacuum block and the smoke stayed minimal, so that's kinda wierd, its idling at ~14.7, and doesn't really smell like gas...I've never smelt burning oil before, what does burning oil smell like, and what does burning coolant smell like as well? It's got me a lil worried now...

Sent from my PC36100 using AutoGuide.Com Free App

QA1's and BJ Flip up front, Drop leafs and beefed blocks out back, Celica Seats, decent sound system w/some 10's, W58 swap, 3.73 gears w/Detroit True Trac.
blackedout_taco_stidham is offline  
#5 (permalink) Old 08-11-2012, 12:00 PM
Grand Tacoholic
 
Yodaforce's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Western NC
Posts: 3,138
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Re: Lean WOT - good at half throttle (Boosted)

What are you reading the AFR from and is it stand alone?

Diverse-Customs.com
Yodaforce is offline  
#6 (permalink) Old 08-11-2012, 12:33 PM
Grand Tacoholic
 
blackedout_taco_stidham's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ray City, GA
Posts: 3,610
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
(Thread Starter)
AEM UEGO wideband, and yes it is standalone, nothing else tied into it. Same thing with the AEM boost controller/gauge (its both in one unit)

Just took it for a test spin and it seemed like it would lean out at even less boost, anything over 2psi it would go lean...I'm thinking more and more that its gunna end up being a tired old fuel pump...or the fuel filter is clogged...damn

Also it looks like the smoke is gone, really hope it was a fluke...*crosses fingers*

Sent from my PC36100 using AutoGuide.Com Free App

QA1's and BJ Flip up front, Drop leafs and beefed blocks out back, Celica Seats, decent sound system w/some 10's, W58 swap, 3.73 gears w/Detroit True Trac.
blackedout_taco_stidham is offline  
#7 (permalink) Old 08-11-2012, 12:52 PM
Tacoholic
 
671taco's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: The Woodlands/671
Posts: 2,187
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Re: Lean WOT - good at half throttle (Boosted)

Quote:
Originally Posted by blackedout_taco_stidham View Post
AEM UEGO wideband, and yes it is standalone, nothing else tied into it. Same thing with the AEM boost controller/gauge (its both in one unit)

Just took it for a test spin and it seemed like it would lean out at even less boost, anything over 2psi it would go lean...I'm thinking more and more that its gunna end up being a tired old fuel pump...or the fuel filter is clogged...damn

Also it looks like the smoke is gone, really hope it was a fluke...*crosses fingers*

Sent from my PC36100 using AutoGuide.Com Free App
I recommend to swap out the fuel filter first...then the pump next.


BOOSTED 2RZ @ 434hp 368tq @ 18PSI/ OEF 10-11
671taco is offline  
#8 (permalink) Old 08-11-2012, 01:23 PM
Grand Tacoholic
 
blackedout_taco_stidham's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ray City, GA
Posts: 3,610
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
(Thread Starter)
Quote:
Originally Posted by 671taco View Post
I recommend to swap out the fuel filter first...then the pump next.
I think that will be my POA.

Does anyone have any other ideas as to what it could be?

Sent from my PC36100 using AutoGuide.Com Free App

QA1's and BJ Flip up front, Drop leafs and beefed blocks out back, Celica Seats, decent sound system w/some 10's, W58 swap, 3.73 gears w/Detroit True Trac.
blackedout_taco_stidham is offline  
#9 (permalink) Old 08-11-2012, 01:48 PM
Tacoholic
 
671taco's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: The Woodlands/671
Posts: 2,187
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Re: Lean WOT - good at half throttle (Boosted)

Are you still having exhaust leak problems?


BOOSTED 2RZ @ 434hp 368tq @ 18PSI/ OEF 10-11
671taco is offline  
#10 (permalink) Old 08-11-2012, 01:52 PM
Grand Tacoholic
 
blackedout_taco_stidham's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ray City, GA
Posts: 3,610
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
(Thread Starter)
Quote:
Originally Posted by 671taco View Post
Are you still having exhaust leak problems?
Nope, atleast not that I know of, I fixed the two I could feel/hear and it fixed my idle/cruise AFR...so Im assuming no

Sent from my PC36100 using AutoGuide.Com Free App

QA1's and BJ Flip up front, Drop leafs and beefed blocks out back, Celica Seats, decent sound system w/some 10's, W58 swap, 3.73 gears w/Detroit True Trac.
blackedout_taco_stidham is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Toyota Tacoma Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



  Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
two issues lofting lean condition at 1/4 throttle and 4x4 actuator mark2002double Performance 5 12-29-2005 07:05 PM
throttle body opening half way troymm Performance 10 06-13-2005 05:38 AM
Half red half clear tailights for 98 4x4 PGD55 Lights / Exterior Electricals 9 11-02-2003 03:41 PM
does the throttle cable trick work good? life Performance 3 09-13-2003 06:27 PM
SR: 'Taco Lean' (Noticeable 'Lean' / 'Tilt' to One Side) hschen S-Runner Talk 5 10-01-2002 09:17 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome